Vestergade 21
Bygningen Vestergade 21 er fra 1550 og fungerer i dag som sognegård for Vor Frue Sogn. Når man står med front mod bygningen, ses til højre, det der er tilbage af den gamle som forbandt Møllestien med Vestergade.
Vestergade 21 under besættelsen
Under besættelsen var bygningens erhvervsdrivende domineret af mindre håndværk herunder børstenbinder Peter Lund og malerfirmaet Valdemar Hansen & Søn, hvor Kai Henning Bothildsen Nielsen kom i lære som maler. Her blev han stærkt påvirket af Valdemar Hansens søn, som var meget begejstret for nazismens succes i Tyskland.
Robert Lund (1922-1947)
Børstenbinder J Peter Lund, som fra 1920’erne var erklæret nazist, havde også værksted i bygningen. Hans søn Robert Lund, blev født i Hasle hvor familien havde privatbolig på Bakkefaldet 11. Robert Lund blev som 12-årig meldt ind i Nationalsocialistisk Ungdom og kom på kurser i Tyskland, samtidig med han var i lære hos sin far som børstenbinder.
Robert Lund blev indrulleret i Schalburgkorpset i 1943 efter at være kasseret under forsøg på at blive optaget i Waffen SS og fra 1. oktober 1944 blev han overført til Petergruppen oså kadet Brøndumgruppen.
I 2023 gjorde man, i forbindelse med en renovation af 1. salen af Robert Lunds barndomshjem i Hasle, et fund. Under gulvbrædderne fandt man en soldaterbog fra Schalburgkorpset tilhørende Rudolf Lund, Robert Lund’s storebror.
Søren Tange Rasmussen fra besættelsesmuseet har fundet frem til, at Rudolf Lund ligesom sin bror er dømt i retsopgøret efter anden verdenskrig. Men bortset fra dette er oplysninger sparsomme.
Kaj H. Bothildsen Nielsen (1919-1947)
Bothildsen Nielsen blev i Absalonsgade 45 af kusk Marius og hustru Kirsten Marie Bothildsen Nielsen og er indført i kirkebogen for St Pauls Sogn. Bothildsen klarede sig godt på Læssøgades Skole. Familien flyttede senere til Ny MUnkegade 66 og og i mellemskolen kom han i Ny Munkegades Skole, hvor han også blev anerkendt for sine gode evner. Men han mistede åbenbart interessen for skolen og han endte med at forlade skolen før eksamen.
Ligesom Robert Lund forsøgte også Kai H Bothildsen Nielsen uden held at blive tysk soldat under krigen. Dette lykkedes ikke bla pga dårlige lunger, som følge efter en lungehindebetændelse i barnealderen.
KH Bothildsen Nielsen var aktiv i Schalburgkorpset fra juni 1943 og fra april 1944 med i Petergruppen, hvor han var kendt under dæknavnet Perle eller Perletand.
Schalburtage og Petergruppen
Bothildsen og Lund deltog i mange Schalburtageaktioner (terror aktioner mod den danske befolkning) og i mange clearingsmord hvor mere eller mindre tilfældige danskere blev dræbt som hævn for modstandsbevægelsens stikkerdrab og drab på danske nazister. Disse to medlemmer stod bla bag clearingsdrabet på Aarhus Stifttidendens redaktør Børge Schmidt i dennes hjem på Rosenvej i Risskov, den 29. marts 1945.
Retsopgøret
Robert Lund og KH Bothildsen Nielsen blev begge anholdt den 11. maj 1945. De kom for retten i 1946 og efter prøvning af dødsdommen ved alle tre retsinstanser blev dommen eksekveret om morgenen den 9. maj 1947. Robert Lund kl 01.54 og Kai Henning Bothildsen Nielsen kl 03.15.